Skip to content

Kā pārtikas pārvaldības prasmes var ietaupīt pārtiku un radīt kulinārijas piedzīvojumus?


Lai cik pārsteidzoši tas varētu šķist, tieši mājsaimniecībās rodas vairāk nekā puse no kopējā pārtikas atkritumu apjoma (54 %) ES, bet 70 % pārtikas atkritumu rodas mājsaimniecībās, ēdināšanas uzņēmumos un mazumtirdzniecībā (Eurostat, 2023). ES ik gadu uz vienu iedzīvotāju rodas iespaidīgs daudzums – 131 kg pārtikas atkritumu (Eurostat, 2023), un ar tiem saistītā tirgus vērtība tiek lēsta 132 miljardu eiro apmērā.


Vai zinājāt, ka pārtikas atkritumi rada aptuveni 6 % no kopējā pasaules siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoma, kas ir aptuveni trīs reizes vairāk nekā aviācijas radītās globālās emisijas?


Runājot par pārtikas atkritumu samazināšanu mājsaimniecībās, ļoti svarīga ir pārtikas apsaimniekošanas prasmju apguve, tostarp iepirkšanās, ēdiena gatavošanas un pareizas pārtikas uzglabāšanas prasmju apguve. Kas ir jādara, lai veicinātu izpratni par pārtikas izšķērdēšanu un saglabāšanas prasmēm? Kādi paradumi ir jāmaina? Kā ikviens var iesaistīties un taupīt savus un planētas resursus? Vai mums var palīdzēt tehnoloģijas un mākslīgais intelekts?


Lai viss būtu aizraujoši, Michelin Young Chef balvas laureāts, šefpavārs Nils Ģēvele vadīja meistarklasi par to, kā izmantot pārtikas atlikumus, lai radītu unikālus un pikantus ēdienus. Viņa ēdienu gatavošana mums parādīja vienkāršus veidus, kā izmantot pārtiku, kas citādi varētu tikt izmesta.
Diskusija bija daļa no projekta “The Great Taste Zero Waste Manifesto”, kurā uzmanība tiek pievērsta tam, kā ikviens var palīdzēt cīnīties pret pārtikas atkritumiem un ko mēs varam mācīties viens no otra.

Sarunas dalībnieki:

Inga Belousa, NVO “Zaļā brīvība” klimata saudzējoša dzīvesveida, pārtikas atkritumu samazināšanas un izglītības ilgtspējīgai attīstībai eksperte.
Marta Muižniece, pētniece un antropoloģe, SIA “Jaunrades laboratorija”.
Zanda Šadre, ESG stratēģija un korporatīvā komunikācija, Rimi Baltic
Elvijs Šalājevs, Portsia.app dibinātājs
Nils Ģēvele, Michelin Young Chef balvas ieguvējs, šefpavārs
Moderators: Maija Krastiņa, “Zero Waste Latvija” komunikācijas vadītāja

Pārtikas atkritumu samazināšana (situācija, likumdošana un iniciatīvas) tika izcelta kā būtiska Circular FoodShift projekta jomas daļa un apspriesta kopā ar ekspertiem un dažādām nozares un sabiedrības ieinteresētajām pusēm.

Diskusija norisinājās sarunu festivālā “Lampa”, 6. jūlijā, Cēsīs.

Foto: Otto Strazds

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *