Skip to content

Sarunas par pārtikas atkritumu novēršanu festivālā LAMPA arī šogad

Festivālā Lampa šogad darbosimies ne tikai Zaļās skatuves ietvaros, bet aktualizēsim arī vienu no atbildīga patēriņa tematiem – pārtikas atkritumu novēršanu – sarunās uz citām skatuvēm. 

Saruna “Ceturtdaļšķīvja miskastē – kas ir apritīga pārtika?”

6. jūlijā plkst. 19.00-20.00 Lauku teltī nr. 16. 

Šī būs saruna par to, kas ir apritīga pārtika tīri praktiski, sasaistot to ar dzīvesveidu: iepirkšanos, gatavošanu, uzglabāšanu un atkritumu apsaimniekošanu mājās. Sarunā meklēsim atbildes par to, kādas iniciatīvas tiek veiktas un ko vēl varam darīt, lai pārtikas atkritumus samazinātu, kāda ir rīcībpolitika vai kādai tai būtu jābūt, lai pavirzītu mājsaimniecības izvairīties no pārtikas izmešanas atkritumos. Sarunāsimies par to, kas paliek aiz mums un vai esam pietiekami atbildīgi. 

Sarunas dalībnieki: 

  • Inga Belousa, biedrība “Zaļā brīvība”
  • Žanis Raivo Behmanis, Jaunās pavāru kustības biedrs, šefpavārs
  • Anete Urka, ģimenes kafejnīcas “Grāmatnīca” vadītāja Varakļānos
  • Jeļena Lonska, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas asociētā profesore, vadošā pētniece

Sarunas vadītājs: žurnālists Tālis Eipurs.

Sarunu rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar biedrību “Zaļā brīvība”. 

Saruna notiek Interreg Baltijas jūras reģiona starpvalstu sadarbības programmas projekta “Apritīgas izmaiņas pārtikas jomā Baltijas valstīs” (Circular FoodShift in the Baltic countries) nr. #S026 ietvaros. 

Pieliec šo sarunu savai pasākuma programmai: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/2476

Diskusija un kulinārie paraugdemonstrējumi “Gardi un bez atkritumiem! Kā pareizi rīkoties ar pārtiku un radoši darboties virtuvē”

6. jūlijā plkst. 11.00-12.30, uz Ziemeļsala skatuves nr. 49.

Runājot par pārtikas atkritumu mazināšanu mājsaimniecībās, ļoti svarīgas ir pārtikas pārvaldības prasmes, tostarp iepirkšanās, ēdiena gatavošana un pareiza pārtikas uzglabāšana. Diskusijā meklēsim atbildes uz jautājumiem: Kas jādara, lai palielinātu izpratni par pārtikas izšķērdēšanu un to, kā pareizi apieties ar pārtikas produktiem? Kādi ieradumi ir jāmaina? Kā ikviens var iesaistīties un ietaupīt savus un planētas resursus? Vai tehnoloģijas un mākslīgais intelekts var mums palīdzēt?

Diskusijas dalībnieki: 

  • Inga Belousa, biedrība “Zaļā brīvība” 
  • Elvijs Šalājevs, Portsia.app izveidotājs
  • Nils Ģēvele, šefpavārs restorānā “Ferma”, Michelin Young Chef Award 2023 ieguvējs
  • Marta Muižniece, antropoloģe, “Jaunrades laboratorija”
  • Zanda Šadre, Rimi Baltic Korporatīvās atbildības un komunikācijas direktore

Diskusijas vadītāja: komunikācijas speciāliste, sabiedriskā aktīviste Maija Krastiņa

Diskusiju rīko: Dānijas Kultūras institūts Igaunijā, Latvijā un Lietuvā un Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā. 

Diskusija notiks angļu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. 

Pieliec šo diskusiju savai pasākuma programmai: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/2657 

Tiekamies Cēsīs!

Foto: no diskusijas “Ceturtdaļšķīvja miskastē – kas ir apritīga pārtika?”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *