Skip to content

No 6. līdz 9. septembrim Ķīpsalā norisinās BT1 izstāde “Riga Food 2017”, tajā piedalās arī biedrība “Zaļā brīvība”, izglītojot apmeklētājus par Godīgo tirdzniecību un ilgtspējīgu dzīvesveidu. Izstādes pēdējā dienā, sestdien, izstādes apmeklētājiem būs iespēja piedalīties Reiņa Granta Godīgās tirdzniecības kulinārijas darbnīcā.

Godīgās tirdzniecības (Fair Trade) kustība sākās 20. gadsimta 60. gados. Toreiz jaunattīstības valstis saņēma daudz palīdzības sūtījumu no Rietumiem. To redzot, uzņēmīgi cilvēki radīja saukli “Trade Not Aid”. Idejas mērķis bija atbalstīt jaunattīstības valstu konkurētspēju pasaules tirgū tā vietā, lai tās “glābtu”. Par produktu, kurš ir sertificēts godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotāji vai audzētāji saņem labāk, jo ir maksimāli samazināts starpnieku skaits, noslēgti ilgtermiņa līgumi un daļa no peļņas tiek ieguldīta vietējās kopienas attīstībā.

Vairākus Godīgās tirdzniecības produktus cilvēki jau šobrīd var iegādāties Latvijā, piemēram, kakao, šokolādi, augļus un kafiju. Godīgās tirdzniecības produktus var atpazīt pēc sertificēta marķējuma. Latvijā redzamākās sertifikācijas sistēmas ir Fairtrade, UTZ Certified, Fair for Life, kā arī Hand in hand marķējums Rapunzeel produktiem.

“Izstādes laikā mēs runāsim ar cilvēkiem, pie mums varēs saņemt arī dažādus izglītojošus materiālus. Taču, lai liktu cilvēkiem mainīt viņu paradumus, nereti ar to nepietiek. Daudzi grib pagaršot, izpētīt, izmēģināt dažādas receptes. Tieši tāpēc mēs izstādē ne tikai izglītosim cilvēkus intelektuāli, bet arī gluži praktiski – Reiņa Granta kulinārijas darbnīcā,” stāsta “Zaļās brīvības” vadītājs Jānis Brizga.

Izglītojošās aktivitātes tiek īstenotas starptautiska projekta SUPPLY CHA!NGE ietvaros. Šajā projektā ir apvienojušās 28 Eiropas Savienības valstu sabiedriskās organizācijas, lai lielveikaliem, valstu valdībām un ES institūcijām pieprasītu rīkoties, lai uzlabotu strādnieku apstākli visā pasaulē un mazinātu piegādes ķēžu ietekmi uz vidi.