Skip to content

Ne vienmēr un ne visur ir iespējams iegādāties bioloģiski audzētus augļus un dārzeņus. Tāpēc Vides darba grupa (Environmental Working Group – EWG, ASV) ir sagatavojusi sarakstus ar tiem konvencionālās lauksaimniecības produktiem, kuri visticamāk saturēs lauksaimniecības ķimikāliju pārpalikumus, un tiem, kuros šādas ķimikālijas būtu vismazāk.

 

Vispiesārņotākie (pērc bioloģiski audzētus):

Visnepiesārņotākie (dilstošā secībā; pirmais – labākais):

  • Persiki

  • Sīpoli

  • Āboli

  • Avokado

  • Paprika

  • Kukurūza

  • Selerija

  • Ananāsi

  • Nektarīni

  • Mango

  • Zemenes

  • Sparģeļi

  • Ķirši

  • Saldie zirnīši

  • Kacenkāposts

  • Kivi

  • Salāti

  • Kāposti

  • Vīnogas

  • Baklažāni

  • Burkāni

  • Papaija

  • Bumbieri

  • Melone

 

  • Brokoļi

 

  • Tomāti

 

  • Saldie kartupeļi

Pesticīdi un citas lauksaimniecības ķimikālijas pat mazās devās var būtiski ietekmēs cilvēku veselību. Īpaši uzmanīgiem ir jābūt bērniem. EWG ir secinājuši, ka cilvēki, kas ikdienā ēd 12 piesārņotākos produktus, katru dienu uzņem vidēji desmit dažādus pesticīdus. Savukārt tie, kuri ēd 15 nepiesārņotākos produktus, uzņem mazāk par diviem pesticīdiem dienā.

Arī augļu un dārzeņu mazgāšana nepalīdzēs, jo liela daļa ķimikāliju iesūcas pašā auglī un nav nomazgājama. Savukārt mizojot augļi zaudēs lielāko daļu barības vielu un vitamīnu. Pilnu augļu un dārzeņu sarakstu var atrast šeit – http://www.foodnews.org/.