Pārtikas mazumtirdzniecība ir viena no septiņām piesārņojumu veicinošākajām nozarēm pasaulē gan pēc saražotā vienreizlietojamā iepakojuma apjoma, gan arī augošajiem neapēstās pārtikas atkritumiem jeb food waste apjoma. Savukārt labu nodomu vadītie politikas plānošanas dokumenti un tiesību aktu izmaiņas, tostarp Vienreizlietojamās plastmasas direktīva un Iepakojuma regula, rada risinājumus un reizē arī jautājumus kā pārtikas ražotājiem, tā arī […]
Jaunumi
Jaunākais blogā
Kompostēšana kļūst par izplatītu praksi arī pilsētās. Lai gan kopienu komposta juridiskais ietvars vēl nav skaidrs, un tā izveide tiek piesardzīgi vērtēta, ikviens var sākt veidot piemājas mazizmēra kompostu individuāli. No nākamā gada bioloģisko atkritumu šķirošana tiks piedāvāta it visur Latvijā, un, ja pienācīgi un atbildīgi šķirosim, mums būs iespēja redzēt, cik daudz vērtīgas biomasas […]
Ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par globālās attīstības jautājumiem un ilgtspējīgu patēriņu, kā katru gadu, biedrība “Zaļā brīvība” piedalīsies “Riga Food 2023” izstādē, kas norisināsies no 7. līdz 9. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.
Pagājušā gada beigās Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja 29. septembri noteica par Starptautisko pārtikas zudumu un pārtikas atkritumu izpratnes dienu (International Day of Awareness of Food Loss and Waste –IDAFLW). Starptautiskās pārtikas zudumu un pārtikas atkritumu izpratnes dienas skaidri pauž aicinājumu rīkoties valsts un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem un citiem privātā sektora pārstāvjiem, un pilsoniskajai sabiedrībai, […]
Pārtikas nozīmi mūsu dzīvē ir grūti pārvērtēt. Kā mūsu dienišķajam enerģijas avotam, pārtikai veltam daudz laika un uzmanības. Pārtika ir svarīga ne tikai izdzīvošanai, bet arī labizjūtai, tāpēc caur to var aplūkot pasauli, vietējās kopienas un mūsu ikkatra ikdienu. Pārtika palīdz saprast saikni starp lietam un procesiem sava virtuve un pasaule. Vai zināji, ka neilgtspējīga […]
Viena trešā daļa no visas pasaulē saražotās pārtikas – apmēram 1.3 miljardi tonnu gadā – tiek izmesta atkritumos[1], kas veido aptuveni 30 % no saražoto produktu daudzuma. Turīgās valstis, tai skaitā Latvija, katru gadu atkritumos izmet tik daudz pārtikas, cik saražo visā Subsahāras Āfrikas reģionā. Ar visā pasaulē izmestās pārtikas daudzumu varētu pabarot 3 miljardus […]
1 2