Emulgatori

Emulsijas palīdz sajaukt divas vai vairākas substances, kas normāli nesajaucas, piemēram, ūdeni un eļļu. Savukārt emulgatori (emulgenti) nodrošinot šo emulsiju kinētisko stabilitāti. Kosmētika ražošanā un farmācijā tiek izmantoti dažādi emulgatori, lai radītu tādas emulsijas kā krēmi un losjoni. Ir diva veida emulgatori: tie, kas ieslēdz eļļu ūdenī (o/w), un tie, kas ūdeni ieslēdz eļļā (w/o). Pirmie tiek izmantoti mitrinošu produktu pagatavošanā, savukārt pēdējie nakts un saules krēmos.

Lielākā daļa kosmētikas līdzekļu izmanto mākslīgus ķīmiski sintezētus emulgatorus, kas var būt kaitīgi videi un cilvēku veselībai. Dabīgajā kosmētikā savukārt izmanto emulgatorus, kas iegūti no dzīvniekiem vai augu valsts. To ieguvē nepieciešamas taukskābes, cukurs un siltums. Labākie videi draudzīgie emulgatori tiek iegūti no kokosriekstu vai palmu eļļas. Taču plaši tiek izmantots arī rapšu eļļa, bišu vasks (Sodium Beeswax (Cera Flava)), vienkāršs glicerīna – taukskābju savienojums (Glyceryl Stearate), kā arī pārtikā izmantojamais lecitīns (Lecithin), citronskābes un pienskābes esteri (Glyceryl / Cocoate / Citrate / Lactate vai Glyceryl / Oleate / Citrate vai Glyceryl / Stearate / Citrate).

Daudzi emulgatori, kas nav augu izcelsmes, tiek iegūti no cūku taukiem. Likumdošana neparedz norādīt šo vielu izcelsmi, tikai to ķīmisko nosaukumu. Līdz ar to ja esat veģetārietis vai musulmanis, vai citu iemeslu dēļ nelietojat cūku taukus, jums kosmētikas produktus jāpērk no ražotājiem, kas paredzēti  tieši veģetāriešiem vai tie jāgatavo pašiem.

Atsevišķi emulgatori var būt kaitīgi veselībai. Piemēram, pētījumi Dānijā un Sviedrijā parāda, ka boroks (nātrija borāts – Sodium Borate) var būt kancerogēns. Skandināvijas valstīs to ir aizliegts izmantot bērnu produktos, jo tas var veicināt anēmiju. Ilgstoša produktu, kuri satur boroksu, lietošana var sausināt ādu, padarot to trauslu, un pat attīstīt vēzi.

Vēl viens emulgators no kā vajadzētu izvairīties ir trietanolamīns un dietanolamīns (Triethanolamine – TEA), Diethanolamine – DEA). Tas tiek iegūts no naftas izstrādājumiem un tiek lietots jau vairākas dekādes kosmētikas rūpniecībā. Tas ir stipri kaurinošs acīm un ādai. Tas iesūcas ādā un var izraisīt aknu bojājumus, bet savienojumā ar nitrāta joniem (atrodami dzeramajā ūdenī un gaļas izstrādājumos), rada kancerogēnu vielu – nitrozamīnu (Nitrosamine).