Ķīmija parfimērijā

Kosmētikas līdzekļi tiek gatavoti no daudzām dažādām, pamatā ķīmiski sintezētām, vielām, kurām ir dažādas funkcijas. Kosmētikā tiek izmantotas krāsvielas, emulgatori, smaržvielas, konservanti, virsmas aktīvās vielas u.c. Daudzu šo vielu ietekme uz cilvēku veselību un vidi nav pilnībā pārbaudīta. Tās var izraisīt dažādas nepatīkamas blakusparādības. Likumdošanas paredz, ka ražotāji patērētājus informē, par kosmētikas produktu sastāvā esošajām ķīmiskajām vielām. Taču tas patērētājos ir radījis vēl lielāku apjumumu, jo retu kurš spēj saprast šo vielu nozīmi un iespējamās ietekmes. Šeit aprakstīti dažas no populārākajām kosmētikā izmantotajām vielām.

1-naftols (1-naphthol)

Nolūks: oksidētājs, kas tiek iegūts no akmeņogļu darvas,

Ietekme: tiek uzskatīts par potenciāli kancerogēnu.

Alfa hidroksiskābes (alpha-hydroxy acid – AHA)

Nolūks: darbojas kā ķīmiski mizotāji un noloba daļu no ādas ārējā slāņa, liekot tai izskatīties tumšākai.

Ietekme: var veicināt ādas jutību pret gaismu (ultravioleto starojumu).

Ieguve: parasti iegūst no pārtikas produktiem, piemēram, cukurniedres.

Amonija hidroksīds (ammonium hydroxide – E 527)

Nolūks: skābuma regulētājs – kodīga viela,

Ietekme: kairinoša ādai, acīm un elpceļiem. Iespējams, saistīts ar ādas vēža veidošanos.

Benzoskābe (benzoic acid)

Nolūkskonservants un šķīdinātājs.

Ietekme uz veselību:

  • satur kancerogēnos fermentu gredzenus un toluolu, kurus arī uzskata par hormonu noārdītājiem un iedzimtu defektu izraisītājiem;
  • kairina elpceļus;
  • kairina acis un ādu.

Bronopols (2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol jeb Bronopol – BNPD)

Nolūks: konservants un antiseptiķis, kas plaši tiek lietots kosmētikas produktos, šampūnos un krēmos.

Ietekme: toksisks jūras iemītniekiem, kairina ādu un var bojāt aknas, ja tiek norīts. Savienojumā ar DEA vai TEA veido nitrozamīnus.

Diazolidinilurīnviela (diazolidinyl urea)

Nolūks: antibakteriāls preparāts.

Ietekme: atbrīvo formaldehīdu (skatīt DMDM hidantoīnu zemāk) un kairina acis un ādu.

DMDM hidantoīns (DMDM hydantoin)

Nolūks: antibakteriāls līdzeklis.

Ietekme uz veselību:

  • laboratorijas pārbaudēs atklāts, ka tas izraisa plaušu vēzi un DNS (dezoksiribonukleīnskābes) bojājumus;
  • satur 17,7% formaldehīda, kas ir kairinošs un kancerogēns un 20% gadījumu izraisa toksisku reakciju.

Etoksilētas virsmaktīvās vielas (ethoxylated surfactants)

Nolūks: nejona virsmaktīvās vielas, putojošais līdzeklis ziepēs, dušas želejās un šampūnos. Ķīmisko vielu sastāvā var parādīties kā „PEG”, „-eth”, vai „–oxynol-”.

Ietekme: oksidējoties kairina ādu un bieža saskare var izraisīt ekzēmu.

EDTA (Ethylene-Diamino-Tetra-Acetate)

Nolūks: iecienīta saistviela, konsistences veidotājs.

Ietekme: EDTA un tā aizvietotājs Editronic Acid ir toksiski un turklāt ļoti slikti bioloģiski noārdās. Dabīgajā kosmētikā to vietā izmanto no rīsa iegūto fitīnskābi (Phytic Acid).

Formaldehīdi (formaldehyd)

Nolūks: kā piemaisījums tiek lietots kosmētikā izmantotajos konservantos. Plaši tika lietots nagu lakās, bet formaldehīda koncentrācija kosmētikas līdzekļos ES tagad ir ierobežota (<0,2 %).

Ietekme: tas ir kancerogēns, indīgs, alerģisks un kodīgs. Ieelpojot izgarojumus var radīt elpošanas traucējumus un astmas lēkmes.

Glicerīns (glycerin)

Nolūks: plaši izmantots emulgators ar nolūku mitrināt ādu.

Ietekme: patiesībā glicerīnam ir pretēja ietekme – tas nemitrina ādu, bet mitrumu novirza no zemākajiem ādas slāņiem uz augšējiem, tādejādi radot mitrinošu efektu, bet „izžāvējot” ādu no iekšpuses.

Hlorbutanols (chlorobutanol)

Nolūks: no hloroforma un acetāta iegūts ķīmisks konservants, kas tiek lietots kosmētikā un farmācijā.

Ietekme: var izraisīt ādas un audu iekaisumu. Lielās koncentrācijas var izraisīt neirotoksiskas blaknes.

Hidrohinons (hydroquinone)

Nolūks: lieto mākslīgajos nagos un krēmos pret pigmenta planklumiem.

Ietekme: tas ir toksisks un alerģisks. Hidrohinona balinošie krēmi ES aizliegti.

Izopropilspirts (Isopropyl alcohol)

Nolūks: Organisks šķīdinātājs dezinfekcijai un attaukošanai. Tiek lietots ķermeņa krēmos, pēc skūšanās losjonos un smaržās.

Ietekme: ietekmē ādas dabīgo skābuma līmeni un taukskābes, kuras aizsargā ķermeni pret vīrusiem, baktērijām un sēnīšu infekcijām. Augstās koncentrācijas var radīt centrālās nervu sistēmas bojājumus.

Kokamīdpropilbetaīns (cocamidopropyl betaine)

Nolūks: sabiezināt šampūnu un palielināt putu daudzumu.

Ietekme: dermatīts, matu sausums un skalpa kairinājuma iekaisumi.

Kokosriekstu taukskābes monoetanolamīds (Cocamide MEA)

Nolūks: liek šampūnam putoties, kas savādāk nebūtu iespējams.

Ietekme: laboratorijas izmēģinājumos dzīvniekiem izraisa vēzi. Satur monoetanolamīnu, kas reaģē ar nātrija lauret/laurilsulfātu, un veidojas kancerogēnie nitroamīni.

KRĀSVIELAS CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053

Nolūks: piešķirt kosmētikas līdzekļiem tādu krāsu kā augiem, no kuriem tie it kā iegūti.

Ietekme: šīs ir tikai četras no simtiem sintētisko naftas produktu krāsvielām, kuru sertifikācija ir nezināma un pretrunīga. Lielākā daļa krāsvielu, kuras izmanto kosmētikā, vēl nav pārbaudītas, un to nekaitīgums nav ne izpētīts, ne pierādīts.

Lasīt vairāk šeit.

Quaternium, Polyquaternium (plus cipariņš), CTAC (Cetyltrimethylammoniumchlorid), DSDMAC (Quaternium 5)

Nolūks: amonjaka savienojumi, kas bioloģiski nenoārdās, taču matu kopšanas līdzekļos bieži rada antistatisku efektu.

Ietekme: Daži no tiem var saturēt arī dabīgas sastāvdaļas, kā celuloze (Polyquaternium 4 vai 10), un šīs dabīgās daļas var arī noārdīties, taču pati centrālā molekula bioloģiski nenoārdās. Quaternium-7 ir toksisks un alerģisks un izdala formaldehīdu.

Minerāl eļļa (mineral oil)

Ieguve: tiek iegūts no naftas produktiem.

Nolūks: Tas var traucēt skābekļa piegādi ādai, kavējot oglekļa dioksīda izdalīšanos un padarot ādu sausu.

Nātrija hlorīds jeb sāls (sodium chloride)

Nolūks: palielināt viskozitāti un likt produktam izskatīties biezākam un bagātīgākam.

Nātrija lauret/laurilsulfāts (sodium laureth/lauryl sulfate (SLES/SLS))

Nolūks: atdala no matiem taukus un liek šampūnam izplesties un ļoti ātri iekļūt ādā.

Lietošana: atrodams 90% no visiem šampūniem un daudzos citos veselības un skaistumkopšanas līdzekļos, īpaši ķermeņa krēmos un zobu pastās. SLS nedrīkst lietot burbuļvannās, jo tam ir nelabvēlīga ietekme uz ādas aizsargslāni un tas izraisa izsitumus un infekcijas. Tas atrodams arī rūpnieciskajos tīrītājos. Laboratoriju klīniskajos izmēģinājumos SLS tiek izmantots kā kairinošs līdzeklis, lai testētu ārstniecisko līdzekļu efektivitāti.

Ietekme:

  • caur asinsvadiem SLS/SLES koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs un acīs. Tas paliek audos ilgu laiku un var izraisīt veselības traucējumus;
  • SLS/SLES reaģē ar citām ķīmiskām vielām, veidojot vēzi izraisošus nitroamīnus un dioksīnu;
  • endokrīnsistēmas darbības traucējumus – SLS/SLES var imitēt hormonu darbību un sagraut ar to saistītos mehānismus, kas kontrolē organisma funkcijas, ir zināms, ka tas imitē estrogēnu darbību un traucē reproduktīvās sistēmas darbību un seksuālo attīstību;
  • acu šūnas īpaši ātri absorbē SLS (caur matu saknēm, ne tiešu acs kontaktu); tas kavē to darbību un attīstību – īpaši bērniem;
  • SLS ir kodīgs līdzeklis, kas posta matu folikulas;
  • bojā ādas aizsargspēju pret kaitīgām vielām, vairojot alerģiskas reakcijas;
  • kodīguma dēļ aizsarglipīdi tiek noplēsti no ādas virsmas, un samazinās ādas spēja saglabāt mitrumu.

Nitrozamīns (Nitrosamine)

Nolūks: tā kā nitrozamīni kosmētikā, parasti ir kā piemaisījumi, uz iepakojuma tie netiek norādīti.

Ietekme: kancerogēna viela, kas savienojumā ar slāpekli var izraisīt vēzi

Parabēni (Parabens)

Nolūks: antibakteriāls un antimikrobiāls konservants, kas plaši tiek izmantota kosmētikas produktos, piemēram, zobu pastās, šampūnos, ziepēs, kondicionieros, matu želejās, ķermeņa losjonos, nagu krēmos, sejas maskās, ādas krēmos un dezodorantos.

Ietekme: tie dziļi iekļūst ādā un ietekmē hormonālo sistēmu (estrogēna darbību) un tādējādi sekmē vēža attīstību un endokrīno funkciju traucējumus. Var izraisīt arī alerģijas.

Parafenilēndiamīns (phenylenediamine – PPD, 1,4-Benzenediamine, 1,4-Penylenediamine, Para-aminoaniline, Paradiaminobenzene, PPDA, Orsin™, Ursol™ D, Rodol™ D)

Nolūks: ķīmiskā viela, kas tiek plaši izmantota noturīgajās matu krāsās. PPD izmantošana matu krāsās daudzās valstīs ir aizliegta un ES ir noteikta maksimālā PPD koncentrācija produktā. Matu krāsās, kas satur PPD, uz iepakojuma ir jābūt veselības riska brīdinājumam.

Ieguve: no akmeņogļu darvas.

Ietekme: PPD tiek saistīts ar ādas kairināšanu un elpošanas ceļu problēmām un ir potenciāli kancerogēns. Cilvēkiem ar spēcīgu reakciju uz PPD, parādās sāpīgi izsitumi gar matu līniju vai pat uz sejas, kā dēļ visbiežāk nepieciešama ārstēšana. Šādos alerģijas gadījumos ir novērojams arī sejas pietūkums. Londonas klīnikas dermatologs

Polietilēnglikoli (PEG – Polyethylene glycol) un polipropilēnglikoli (PPG – Polypropylene glycol)

Nolūks: efektīvi, lēti emulgatori, želejveida konsistenci veidojošas vielas, saistvielas vai mīkstinātāji, kuru funkcija ir saglabāt kosmētikas produktā mitrumu un padarīt to „zīdainu”.

Lietošana: propilēnglikols ir naftas produkts, ko izmanto kā galveno sastāvdaļu bremžu šķidrumā un antifrīzā, kā arī veselības un skaistumkopšanas produktos, tādos kā bērnu krēmi un skropstu tušas.

Ietekme: Lai gan ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) ir klasificējusi propilēnglikolu kā „drošu”, tas atzīts par neirotoksīnu. Pētījumos ar dzīvniekiem izraisa dermatītu, aknu anomālijas un nieru bojājumus, kavē šūnu augšanu un var kairināt ādu, acis un elpceļus, var mainīt ādas struktūru, tādējādi ļaujot citām toksiskām vielām dziļāk iesūkties mūsu organismā un asinīs.

Rezorcīns (Resorcinol un dihydroxybenzene)

Nolūks: oksidētājs, kas atrodams plašā produktu klāstā, ieskaitot šampūnos, piņņu ārstēšanas līdzekļos, tonikos, skūšanās līdzekļos utt.

Ietekme: Kancerogēna viela, kurai var būt toksiski blakus efekti. Tā var izraisīt reproduktīvās sistēmas un vairogdziedzera traucējumus, negatīvi iedarboties uz centrālo nervu sistēmu, izraisīt sliktu dūšu un paātrināt sirdsdarbību. Tā ir alerģiska, kairinoša ādai un acīm un ļoti toksiska jūras iemītniekiem.

Triklozāns (triclosan)

Nolūks: Hlorinēta antibakteriāla ķīmiskā viela, ko plaši lieto higiēnas produktos: zobu pastās, dezodorantos, ziepēs un krēmos, veļas mazgājamajos līdzekļos utt., kas sola iznīcināt nepatīkamu smaku mutē, padusēs, uz pēdām un intīmajās zonās.

Ietekme: triklozāns iznīcina vājākos mikrobus, toties dzīvi paliek izturīgākie, kas vēlāk centīgi vairojas. Triklozāns uzkrājas audos un ir atrasts mātes pienā. Sajaukumā ar hlorētu ūdeni tas izdala hloroforma gāzi, kas ir toksiska un potenciāls kancerogēns.

Tetranātrija etilēndiamīna tetraacetāts (tetrasodium Ethylene-Diamino-Tetra-Acetate – EDTA)

Nolūks: saista netīrumus, veido konsistenci un veicina attīrīšanu.

Lietošana: iekļauts mazgāšanas līdzekļos, lauksaimniecības ķīmiskajos aerosolos un farmācijas produktos.

Ietekme uz veselību

  • EDTAun tā aizvietotājs Editronic Acid, tiek uzskatīti par toksiskiem, un turklāt tie ļoti slikti bioloģiski noārdās, tādēļ, nonāk vidē, šķīdina smagos metālus un veicina to iekļaušanos barības ķēdē. Smagie metāli ir toksiski un nelabvēlīgi ietekmē uzvedību, fizioloģiskās sistēmas un spēju mācīties;
  • kairina acis un ādu;
  • Dabīgajā kosmētikā to vietā izmanto no rīsa iegūto fitīnskābi (Phytic Acid).

Urīnviela (Urea)

Nolūks: urīnā sastopama viela, ko plaši izmanto kosmētikas produktos kā antibakteriālu konservantu, piemēram, depilācijas krēmos.

Ietekme: Lai gan šīs vielas koncentrācija kosmētikas produktos nav liela, lai radītu veselības traucējumus, tomēr ir bažas, ka tā maina ādas struktūru, ļaujot citām kaitīgām vielām vieglāk iekļūt organismā. Diazolidinil urīnviela (diazolidinyl urea) atbrīvo formaldehīdu un var izraisīt acu un ādas kairinājumu.